Dynamische neuromusculaire elektrostimulatie (NMES)
Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) is een behandelmethode waarbij via de huid elektriciteit wordt toegediend om contractie van specifieke spiergroepen te forceren en/of te ondersteunen. In dit artikel legt Jaap Wonders bondig uit:
- Het verschil tussen statische NMES en dynamische NMES
- Patiëntgroepen en toepassingen
Voor een gedetailleerde uitleg van de neurofysiologische effecten, instellingen en aanbevelingen van dynamische NMES, raden wij dit artikel van Physios, geschreven door Jaap Wonders, aan. Let op: dit is alleen te openen als Physios-abonnee.
Het verschil tussen statische NMES en dynamische NMES
Bij statische NMES wordt spiercontractie niet door de patiënt, maar volledig door de elektrische stimulatie veroorzaakt. Deze trainingsvariant wordt gebruikt bij patiënten met een fors verminderde spierkracht en conditie die daardoor beperkt zijn in de deelname aan actieve oefeningen. Denk hierbij aan patiënten met atrofie, COPD, COVID-19 en na een beroerte of ernstige hartfalen.
Bij dynamische NMES neemt de patiënt deel aan een actieve oefening, waarbij spieren extra worden geprikkeld door de toediening van elektriciteit via de huid. Dynamische NMES stelt dus een eis aan de fysieke belastbaarheid van de patiënt en wordt logischerwijs ingezet bij patiënten met hogere fysieke belastbaarheid dan bij statische NMES.
Patiëntgroepen en toepassingen dynamische NMES
Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden met dynamische NMES, welke afhankelijk zijn van de patiëntgroep. Hier volgt een overzicht van patiëntgroepen en de desbetreffende toepassing van dynamische NMES.
De eerste groep bestaat uit patiënten met duidelijke atrofie en spierkrachtverlies. Dit zijn vaak patiënten…:
- aan het begin van een revalidatietraject na een operatie
- met artrose
- met kraakbeenproblematiek
- met sportblessures
Door krachtoefeningen te combineren met elektrostimulatie worden gewrichten aanzienlijk minder belast terwijl de gewenste neurofysiologische adaptaties wel plaatsvinden.
De tweede groep bestaat uit patiënten met een verstoord spieractivatiepatroon. Hierbij worden tijdens een functionele krachtoefening elektroden geplaatst op minder geactiveerde spiergroepen. Denk hierbij aan patiënten met knieklachten en patellofemorale pijn of patiënten met schouderimpingement en/of rotator-cuffproblematiek.
De derde patiëntgroep bestaat uit sporters die sport-specifieke voordelen kunnen halen uit dynamische NMES. Het is bekend dat dynamische NMES positieve effecten heeft op maximale kracht, snelkracht, vermogen, sprongkracht en sprintcapaciteit. Dynamische NMES wordt gebruikt tijdens krachtoefeningen in het midden en aan het einde van het revalidatieprogramma.