Wat is Continuous Passive Motion Therapie?
Continuous Passive Motion (CPM) is een behandeltechniek die vaak wordt gebruikt na een trauma of operatie, waarbij een gemotoriseerd apparaat de spieren, pezen en gewrichten continu passief laat bewegen. Het doel hiervan is om de mobiliteit van het gewricht te behouden en ROM (Range of Motion) te voorkomen.
Wat zijn de voordelen van CPM?
CPM-therapie biedt verschillende mogelijkheden:
- Het voorkomt gewrichtsverkleving en gewrichtsstijfheid
- Het stimuleert de genezing van gewrichtskraakbeen, pezen, banden en weke delen
- Het verbetert de afvoer van afvalstoffen in het lichaam en bevordert de stofwisseling
- Het vermindert de pijn
Wat zijn de verschillende toepassingen van CPM?
CPM-apparaten bestaan voornamelijk voor de knie, schouder en elleboog/enkel.
Om de elleboog of enkel te trainen is er de Artromot E2. Deze is makkelijk te gebruiken voor zowel de linker als rechter elleboog. Door het functionele design is het apparaat ook makkelijk om te bouwen zodat deze ook te gebruiken is om de enkel te behandelen.
Daarnaast is er ook een apparaat dat speciaal gemaakt is voor de behandeling van de enkel, de Artromat SP3. Dit is een losse unit die niet veel ruimte in neemt. Hij is makkelijk aanpasbaar en kan worden ingesteld op precies de goede hoek.
De Artromot K1 is ontwikkeld voor behandeling van de knie. De bediening is eenvoudig: door middel van 4 knoppen kan de beweging, tijdsduur en snelheid worden ingesteld.
Verder is er de Artromot S3. Deze behandeld gemakkelijk de schouder. Dit apparaat is eenvoudig te programmeren en zorgt voor een maximaal resultaat.
Wat is het verschil tussen CPM en MOTOmed?
Bij CPM (Continuous Passive Motion) is de extremiteit van de patiënt continu gedurende een bepaalde tijd volledig passief is, zonder dat de patiënt zelf iets doet. Er is sprake van een automatische aangedreven beweging voor de patiënt. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor na een operatie. Bij MOTOmed is dit ook het geval, maar enkel wanneer de patiënt onder een bepaald vermogen (soort toerental) niet zelf beweegt, dan neemt de MOTOmed het van de patiënt over. De MOTOmed is dus semi-passief.