Flywheel training, ook wel vliegwieltraining, is een krachttraining dat de nadruk legt op de excentrische fase van bewegingen. Omdat je er tot tweemaal zoveel spiermassa opbouwt dan met reguliere krachttraining, is het een effectief trainingsmiddel. Maar ook voor de fysiotherapeut is het een interessant middel.
Flywheel training als therapievorm
Flywheel training zorgt voor een constante weerstand in zowel de concentrische- als excentrische fase van de beweging. Daarbij is de excentrische belasting in de beweging verhoogd. Het zijn deze kenmerken die ervoor zorgen dat flywheel training een sterke invloed heeft op het herstel en de groei van peesweefsel. Dit maakt flywheel training bijzonder effectief in de behandeling van peesblessures.
Naast blessurebehandeling is flywheel training ook in te zetten op blessurepreventie. Naast het herstel van beschadigd spierweefsel, verbetert flywheel training de spierlengte en excentrische spierkracht, wat zorgt voor een verkleinde kans op spierblessures.
Ook andere patiëntgroepen hebben baat bij flywheel training; denk hierbij aan ouderen, patiënten in de schouderrevalidatie en orthopedische revalidatie.
Bron: Wonders, J. (2019). Innovatieve krachttrainingsvormen. Physios, Nummer 1, 29-36.
Leer nog meer over de werking, inzet en trainingsmogelijkheden van flywheel training. Volg de KNGF-geaccrediteerde cursus Excentrische Flywheel training:
Dit soort artikelen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief